Matchbladet - inför omgång 20
Publicerad: 2023-09-15
Elitettan
Helgens stora match spelas i Trelleborg, men precis som vanligt finns det saker att titta på i alla omgångens matcher. Här är matchbladet inför omgång 20.

Lördag 14.00 Sundsvalls DFF – Mallbackens IF

På Np3 Arena i Sundsvall drabbar två lag i stort behov av poäng samman. Hemmalaget är med sina 13 inspelade poäng på nedflyttningsplats medan gästerna (med 19 pinnar) befinner sig på elfteplatsen. När lagen möttes i juni vann Mallbacken med 4-2 och nu jagar Sundsvall revansch. Formmässigt ser det tungt ut för båda lagen. Sundsvall har tagit tre poäng på de senaste fyra (seger mot botenkollegan IK Rössö) och Mallbacken har fyra raka förluster. Båda lagen har under den fyramatchers-perioden gjort två mål vardera.

Internt är det Mallbacken som har fördelen. Det är hela fem år sedan som Sundsvall tog tre poäng mot värmlänningarna. Sedan dess har Mallbacken sju raka segrar. Kan hemmalaget äntligen bryta den dåliga trenden?

Lördag 15.00 Alingsås IF – Gamla Upsala SK

Alingsås fortsätter hänga med i toppstriden och är just nu trea. GUSK är visserligen fyra i tabellen, men det skiljer 13 poäng mellan lagen. Precis som tidigare år är det AIF:s starka defensiv som visar vägen. Bara serieledande AIK har släppt in färre mål (14 respektive 12) än västgötarna. Hemmalaget kommer till omgång 20 med fyra raka segrar. GUSK har tyre raka matcher utan seger och behöver få ordning på defensiven. 10 insläppta mål på tre matcher är inte godkänt.

Tar Alingsås chansen att närma sig toppen ytterligare när de båda konkurrenterna möts i Stockholm?

Lördag 15.00 Jitex BK – Eskilstuna United

I Mölndal möts tabellsexan och -åttan. Lagen slåss med främst tre andra lag om fjärdeplatsen i tabellen. Jitex har hittat formen efter en tung period och har tagit nio poäng på de tre senaste. Lagets skyttedrottning Ena Paljevic har gjort tre av sina tolv mål på de senaste två matcherna och jagar en topplacering i skytteligan. United har fyra poäng på sina tre senaste, men minns med säkerhet tillbaka på 3-1–segern mot Jitex i våras.

Lördag 15.00 Bollstanäs SK – IK Rössö Uddevalla

I nykomlingsmötet mellan Bollstanäs och Rössö är det gästerna som behöver poängen mest. Med sju matcher kvar att spela är bohuslänningarna på nedflyttningsplats och har fyra poäng upp till säker mark. BSK har sju poäng till godo på IK Rössö och vill givetvis utöka distansen till tio.

Rössö kommer till matchen med fyra raka förluster och har bara lyckats göra ett mål framåt i dem. Samtidigt har laget släppt in 15. Något man verkligen måste få ordning på om ett nytt kontrakt ska kunna säkras. Bollstanäs har kryssat två och förlorat två av sina fyra senaste. Hemmalaget har bara hållit nollan två gånger under säsongen, men den ena är mot just IK Rössö Uddevalla. Kan man upprepa bedriften och ta tre nya pinnar, eller närmar sig gästerna säker mark?

Lördag 15.00 Lidköpings FK – BK Häcken

Efter sex raka matcher utan seger verkar vinden ha vänt för Lidköping. Tre raka segrar, sju mål framåt och bara ett insläppt gör att laget ligger på säker mark mot i tabellen. För Häcken ser de betydligt tyngre ut. Hisingslaget har sex raka matcher utan seger, men har haft ett tufft spelschema på slutet. I de tre senaste matcherna har man mött ettan, tvåan och trean i tabellen. Tabelljumbon har åtta poäng upp till säker mark och det börjar bli hög tid att samla in poängen om chansen till fortsatt Elitettanspel ska finnas kvar.

Ett av BK Häckens elva inspelade poäng i år kom i hemmamötet med LFK. I maj slutade en målrik batalj 3-3 efter en sen Häckenkvittering. Kan Häcken ta chansen och plocka tre viktiga pinnar eller fortsätter hemmalagets fina form?

Lördag 15.00 Trelleborgs FF – AIK

Ett spännande toppmöte väntar i Trelleborg när AIK gäster på lördagseftermiddagen. Två lag som tillsammans med Alingsås slåss i toppen. Två direktplatser till OBOS Damallsvenskan står på spel och således är poängen otroligt viktiga för båda lagen. Fyra poäng skiljer just nu till AIK:s fördel och de obesegrade stockholmarna kommer till Skåne med en otrolig form. Nio raka segrar och bara sex insläppta mål på de matcherna. Samtidigt har skytteligande Adelisa Grabus och hennes lagkamrater gjort 36 framåt under samma period.

Men är det något lag som kan matcha Gnagets form är det TFF. Elva segrar och 34 poäng på de tolv senaste matcherna gör att man har två poängs marginal till tabelltrean Alingsås IF. Trelleborg och AIK möttes i premiären och då slutade det mållöst. Vem drar längsta strået i seriefinalen?

Söndag 12.00 Umeå IK – IFÖ Bromölla

Tabellfemman tar emot tabelltian i söndagens enda match. Med 14 poäng till nedflyttning och lika många till kvalplats till högst serien är Umeå mer eller mindre klara för Elitettan nästa säsong (inte i teorin, men mycket ska till för att något ska hända åt båda håll. Däremot vill man ju gärna sluta så högt som möjligt och med bara en pinne upp till fjärdeplatsen finns det motivation nog för UIK att gå för tre poäng.

IFÖ Bromölla har bara fem poäng till godo på IK Rössö på nedflyttningsplats. Alla poäng är välkomna och nu siktar man mot att ta poängen som krävs för att säkra kontraktet så snabbt som möjligt. Bromölla vann det interna mötet i våras med 2-1. Kan man upprepa bedriften i helgen?

Missa inte: Toppmötet i Trelleborg.

Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
PRESENTING / NATIONELL PARTNER
SÄNDNINGSPARTNER