Matchbladet – Inför omgång 21
Publicerad: 2022-09-23
Elitettan
Det hettar till i både toppen och botten inför de avslutande sex omgångarna. Här får du informationen du behöver inför helgens sju bataljer.

*Lördag 15.00 Jitex BK – IK Uppsala

JItex är sjua i tabellen efter förra helgens förlust mot Bergdalen. Avståndet till topplagen är tolv poäng och med bara 18 kvar att spela om känns det som den återstående delen av säsongen bara handlar om att avsluta så bra det går och bygga självförtroende inför nästa säsong.

För IK Uppsalas del lever verkligen drömmen om en återkomst till OBOS Damallsvenskan. Men förra helgens nolla mot serieledande Växjö gör att tabelltvåan nu ligger på samma poäng som trean Alingsås och bara poängen framför IFK Norrköping.

Men Uppsalas målvakt tror att laget kan hålla sig ovanför strecket och säkra en direktplats till högsta serien.

– Det gäller att alla gör sitt jobb tillsammans. Det var tufft idag men vi vet att vi kan slå alla lag i den här serien när vi är på topp, säger hon till Upsala Nya Tidning efter förlusten mot Växjö.

Nu väntar ett Jitex som man slog tillbaka med 4-1 i starten av maj. Får vi se något liknande nu?

Lördag 15.00 Gamla Upsala SK – Bergdalens IK

GUSK ligger säkert i mitten av tabellen och säkrar kontraktet med en pinne i helgens möte med Bergdalen. Formmässigt har man tre raka segrar på bortaplan, men man har inte vunnit hemma sedan segern mot Älvsjö i juni.

Bergdalen lät tränaren Linnea Liljegärd lämna för ett par veckor sedan, men nu är den tidigare damallsvenska anfallaren tillbaka som tränare i klubben. Men det var inget självklart beslut för Liljegärd.

– Det var inte ett superenkelt beslut på något vis. Det är säsongen ut som gäller och ingenting mer. Jag är där för att stötta tjejerna och hjälpa dem få en positiv avslutning på säsongen. Alla parter är insatta i att det inte blir något mer efter säsongen, jag gör det här för tjejerna, säger hon till Alingsås Tidning.

Laget har två segrar på de tre senaste matcherna, men måste fortsätta ta poäng för att närma sig Team TG på säker mark. Fyra poäng skiljer lagen i nuläget och det är nog i de tre nästkommande matcherna man ska hoppas på att plocka igen. Efter GUSK ställs man mot tabelltian Sundsvall innan jumbon Älvsjö väntar. Säsongen avslutas sedan på tnästintill uffast möjliga sätt med matcher mot tabellettan Växjö, fyran IFK Norrköping och tvåan IK Uppsala.

Lördag 15.00 Mallbackens IF – Alingsås FC

Mallbackens sista hopp på en direktplats till OBOS Damallsvenskan innebär att man måste vinna helgens match mot Alingsås, gå rent resten av säsongen och hoppas att lagen ovanför tappar mängder av poäng. Sannolikheten på det scenariot är låg och värmlänningarna får sikta på att göra en så bra insats det går.

När lagen möttes i våras vann Alingsås med 3-0 på hemmaplan och nu behöver västgötarna nya poäng. Efter ett sent insläppt kvitteringsmål mot IFÖ Bromölla senast fick man bara med sig en pinne och är trea i tabellen. IFK Norrköping skuggar poängen bakom och vill AFC ha chansen på OBOS Damallsvenskan nästa säsong behöver man vinna den här typen av matcher. Tar man chansen?

Söndag 13.00 IFÖ Bromölla – Älvsjö AIK

Tre poäng efter 20 omgångar innebär att det mesta tyder på att Älvsjö inte spelar i Elitettan nästa säsong. Sex raka segrar i slutet på säsongen skulle dock ge laget chansen. Det är inte mycket som tyder på det, men hoppet är det sista som överger en. Nu väntar bortamöte med nykomlingen IFÖ Bromölla. Lagets inbördes möte i våras slutade 2-0 till IFÖ Bromölla.

Bromölla är nia i tabellen och har sju poäng till godo på nedflyttningsstrecket. En seger här och det mesta tyder på spel i Elitettan även nästa säsong.

Söndag 14.00 Sundsvalls DFF – Lidköpings FK

Lidköping är sju poäng efter tabellfyran IFK Norrköping och åtta från Alingsås på kvalplats. Mycket ska till, men chansen på en topplacering finns fortfarande för västgötarna. Men med tanke på topplagens form krävs det nästan segrar i de sista sex matcherna för att det ska kunna hända.

För Sundsvalls del handlar det om att inte bli inblandade i bottenstriden. Tabelltian är nu bara fem poäng framför Bergdalen på nedflyttningsplats och har dessutom fyra matcher utan seger i Elitettan. Ett par förluster till och laget kan ligga farligt till.

Söndag 15.00 Växjö DFF – RIK Karlskoga

Det mesta tyder på en ensidig match i Växjö på söndag. Hemmalaget går som tåget, är obesegrade i ELlitettan och har nio raka trepoängare. Gästerna är tabelljumbo och har tre raka förluster och sammanlagt tio insläppta mål på de matcherna. När lagen möttes tidigare under säsongen vann Växjö med 5-1.

Och efter segern mot toppkonkurrenten IK Uppsala senast är självförtroendet på topp hos Växjö DFF.

– Jag är så imponerad över hur långt vi har kommit med så många nya spelare, nya tränare och ett helt nytt arbetssätt. Den här segern var ett statement där vi visar att vi är för bra för den här serien, säger Olof Unogård, tränare i Växjö DFF, till Smålandsposten efter segern mot Uppsala. Han fortsätter:

– Sen måste vi samtidigt vara ödmjuka. Det är sex matcher kvar att spela med både Alingsås och Norrköping kvar att möta.

Söndag 15.00 IFK Norrköping – Team TG

Peking är verkligen med i toppstriden och har bara en poäng upp till kvalplatsen till OBOS Damallsvenskan. 3-1–segern mot Sundsvall senast var lagets sjunde raka i Elitettan. Tor-Arne Fredheim, tränare i IFK Norrköping, var inte helt nöjd med insatsen i Sundsvall, men såg ändå att det fanns mycket positivt att ta med sig.

– Vi visar en enorm vilja i allting. Även om det inte gick helt 100 idag, så visar ändå alla i laget en karaktär. Inte minst när de gör 1-1 och vi kommer tillbaka med både 2-1 och 3-1, säger han till Folkbladet Östergötland.

Men fler segrar krävs och nu väntar ett Team TG som kämpar för sin plats i Elitettan. Med 18 poäng kvar att spela om har man fyra tillgodo på jagande Bergdalen på nedflyttningsplats. Alla poäng är viktiga och kan vara avgörande. Mot RIK Karlskoga förra helgen vände man underläge till seger i slutminuterna. 0-1 förvandlades till 2-1 under matchens sista fem minuter. Alexandra Sandström avgjorde mötet med matchens sista spark och såg till att laget behöll försprånget till boråsarna.

– Det är idrott när den är som vackrast, men också som tuffast. Det är fantastiskt när man är med om det, men när det går åt motsatt håll blir man så klart knäckt, säger Jonas Wikström, lagets tränare, till Västerbottens-kuriren efter segern.

Missa inte: Peking och Team TG kämpar i olika ändar av tabellen och båda lagen behöver poäng. Mycket talar för en spännande match i Norrköping.

Målfest? Växjö har gjort flest mål i serien. RIK Karlskoga har släppt in flest. Blir det målkalas i Småland på söndag?

Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
PRESENTING / NATIONELL PARTNER
SÄNDNINGSPARTNER