Matchbladet – Inför omgång 8
Publicerad: 2023-05-25
Elitettan
Åttonde omgången i Elitettan inleds med dubbla matcher under fredagskvällen, och spelas klart med fem kamper under lördagen.

Fredag 19.00 Alingsås IF – BK Häcken

Tabelltvåan Alingsås IF tar emot nykomlingen BK Häcken när omgång 8 startar under fredagskvällen. AIF är fortfarande obesegrade i Elitettan i år och efter tre inledande kryss har laget nu fyra raka segrar.

– Vi har ett bra go i laget just nu och för varje seger som kommer så växer självförtroendet. Alla vet vad som krävs och vi behöver behålla den här intensiteten framöver. Vi får inte känna oss för nöjda nu utan vi måste trumma på och verkligen jobba för det kommande matcher, säger Alingsås-tränaren Joakim Carlsson till Alingsås Tidning.

Fredag 19.00 Lidköpings FK – IK Rössö Uddevalla

Lidköpings FK har bara en förlust på de sju första omgångarna – men fyra oavgjorda matcher gör att man trots det har en bit upp till toppen. Tränaren Andreas Gustavsson menar att man fått den poängskörd man förtjänat efter 3-3 mot Häcken i den senaste omgången.

– Det är små detaljer som skiljer från att vi ska ta tre poäng. Spelmässigt gjorde vi en bra insats, men vi måste sluta med att ge bort poäng, säger tränaren Gustavsson till Nya Lidköpings-Tidningen.

IK Rössö Uddevalla hade en svit på fyra raka matcher utan förlust innan nykomlingen föll med uddamålet mot Mallbackens IF i omgång 7.

– Jag tycker att vi är minst lika bra som Mallbacken. Egentligen är det en ganska dålig fotbollsmatch från båda lagen, säger Rössö-tränaren Jonas Björk till Bohusläningen.

Lördag 13.00 AIK – Eskilstuna United

AIK har seglat upp i tabelltopp med en stabil defensiv och ett påkopplat anfallsspel. Senast krossade man Umeå IK med hela 7-2 och kommer till hemmamatchen mot Eskilstuna United med gott självförtroende. Gästerna har även de hittat formen under maj, då man kommer till Skytteholms IP med två kryss följt av två segrar på de fyra senaste matcherna. I omgång 7 blev det 1-0 mot Sundsvalls DFF.

– Vi ägde väldigt mycket boll i första halvlek och kom till många fina lägen. Sundsvall satte inte så mycket press på oss, så vi kunde spela runt mycket och ha ett stort bollinnehav och kunde nog ha ytterligare något mål till. Men det var skönt att jag själv fick spräcka målnollan nu, det var ett tag sedan jag gjorde mål, säger Uniteds Astrid Larsson till Eskilstuna Kuriren.

Lördag 13.00 Bollstanäs SK – Umeå IK

Nykomlingen Bollstanäs inledde säsongen starkt men har vacklat i resultaten den senaste tiden. Tränaren Christopher Cylvén betonar dock att lagets mål är att hänga kvar, och att han är nöjd med hur laget tar sig an matcherna i Elitettan.

– Vi frågar oss alltid vad som behövs inför nästa match. Vi utgår från hur motståndarlaget spelar och funderar utifrån det vad som blir viktigt i vårt spel. Vårt försvarsspel ska till exempel vara svårt för motståndarna att läsa av, säger BSK-tränaren Christopher Cylvén till Mitt i Upplands Väsby.

För BSK väntar nu hemmamatch mot Umeå IK, som i fjol spelade i OBOS Damallsvenskan. UIK kommer till helgens match efter att ha åkt på en riktig stjärnsmäll senast mot AIK.

– Det är aldrig okej att förlora med 7-2. Vi möter ett bra lag, men de är inte på en nivå som gör att de ska vinna med de här siffrorna. Matchen blir väldigt avslagen, inte bara från vår sida. Energin på bänkarna sänks, både från spelare och ledarhåll, då blir det mer öppet på planen också, säger Umeå-tränaren Edvin Erfanian till Västerbottens-Kuriren.

Lördag 13.00 Gamla Upsala SK – IFÖ Bromölla

Gamla Upsala SK reagerade på 6-0–förlusten borta mot AIK i den femte omgången på bästa möjliga sätt: 5-0–vinst mot BK Häcken i matchen efter följdes upp med en 2-1–seger borta mot pigga nykomlingen Trelleborgs FF i den senaste omgången.

– Försäsongen var inte bra, vi förlorade för många matcher. Samtidigt har vi hela tiden vetat hur bra vi är för träningarna har varit bra även om resultaten inte var med oss. I serien har vi mött de tippade topplagen och gjort det bra tycker jag förutom mot AIK kanske då. I dag spelade vi på den nivån som vi kan och vi vet att vi ska vara ett topplag i elitettan. Vi är så pass bra, säger GUSK:s Hanna Sjöström till UNT.

Lördagens motståndare IFÖ Bromölla har även de sakta men säkert börjat hitta formen under årets säsong. Senast mot Bollstanäs kom andra raka segern och andra raka hållna nollan.

– Andra raka segern så det är ju en trend. Vi var kanske inte på topp rakt igenom men det blev bättre i andra halvlek. Vi har ett ungt lag men jag tycker vi blir bättre och bättre hela tiden, säger Bromölla-tränaren Pierre Persson till Kristianstadsbladet.

Lördag 14.00 Mallbackens IF – Trelleborgs FF

Fyra raka matcher utan förlust och 1-0–seger borta mot IK Rössö i den senaste omgången. Mallbackens IF är ett av flera lag som smlat ihop en fin resultatrad på slutet. Nu kommer ett revanschsuget Trelleborgs FF på besök efter att nykomlingen förlorat två raka matcher, mot Umeå och GUSK.

– Vi får fortfarande backa ut och ha lite distans till vad vi håller på med, var vi kommer ifrån. Motståndarna kommer titta på oss betydligt mer. Vi kommer med all sannolikhet förlora fler matcher i år. Det är bara att se till att trenden blir så kort som möjligt, säger TFF:s tränare Joakim Felldin till Trelleborgs Allehanda.

Lördag 14.00 Jitex BK – Sundsvalls DFF

Sundsvalls DFF:s formsvacka håller i sig. Sex raka förluster och nu tre raka matcher utan gjort mål. Det är inte mycket bättre ställt hos Jitex BK, som förvisso kan hämta inspiration från två hemmavinster så här långt under säsongen. Å andra sidan kom SDFF:s enda seger hittills just på bortaplan.

– Vi vill vara ett spelförande lag och ibland kanske vi blir lite dåliga på det raka spelet. Det kan vara en sådan faktor. Och dels också att vi har förlorat många matcher nu och att självförtroendet inte är på topp, säger Sundsvalls Nora Thörngren till Sundsvalls Tidning.

Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
PRESENTING / NATIONELL PARTNER
SÄNDNINGSPARTNER