Svenska Spel

Tyras Drömmöte – fick träna med idolerna i AIK och hyllades av blivande förbundskaptenen

Det blev en annorlunda tisdagseftermiddag för Tyra Ramberg från Tyresö. När kompisarna var kvar i skolan satte Tyra på sig träningskläderna och sprang ut på Skytteholms konstgräs tillsammans med idolerna i AIK:s damlag.
– Det var väldigt kul, inspirerande och lärorik, och jag skulle gärna göra det igen, säger Tyra.

Det var en nervös Tyra Ramberg som på tisdagseftermiddagen klev ur bilen vid Skytteholms IP. För ungefär en vecka sedan fick hon reda på att hennes mamma hade nominerat henne till Svenska Spels Drömmöte, där fotbollens huvudsponsor låter fans få chansen att träffa en spelare, ett lag eller en ledare i OBOS Damallsvenskan och Elitettan. Nomineringen löd: ”Jag vill att Tyra ska få träffa någon av våra fantastiska damförebilder för pepp och tips om hur hon bygger vidare på sin fotbollsutbildning”. Och det var precis vad Tyra fick denna soliga septembertisdag.

Chocken, när mamma Katarina berättade att Tyra skulle få träffa idolerna i AIK, var total.

– Mamma hade nominerat mig i smyg och det var en chock när hon berättade, och det blev ju ännu roligare eftersom hon inte hade berättat om nomineringen, minns Tyra.

Fick dra på sig träningskläderna
Men det var långt ifrån den sista överraskningen. När Caroline Sjöblom, tränare i AIK och blivande förbundskapten för F15/F17-landslaget, mötte upp vid ingången under Skytteholms läktare, fick Tyra berättat för sig att hon inte bara skulle få träffa laget utan också få vara med på träningen. Plötsligt var Tyra en del av laget som till helgen spelar derby mot Hammarby och leder Elitettan efter 16 segrar på 17 spelade matcher. I handen fick hon AIK:s träningskläder, sedan var det bara att gå in i omklädningsrummet för genomgång inför träningen.

– Det var väldigt kul att höra, och att sedan få vara med var väldigt kul, säger Tyra med svetten rinnande nedför pannan.

Uppvärmningen satte igång och Tyra, som till vardags spelar mittback och är lagkapten i Tyresö FF:s flicklag, fick direkt lära sig flera övningar.

– Vi började med att bara springa och värma upp lite, sedan blev det mer rörlighet och det är jag inte så van vid. Men det var jättebra och jättekul. De gjorde typ allt som man behövde göra.

Hon berättar att hon var väldigt nervös inför drömmötet, men att det släppte när spelet väl började.

– Det blev mycket bättre när man fick prata och spela lite med dem.

”Sedan vill jag till landslaget”
Tyra har själv höga ambitioner med sitt fotbollsspelande. Hon berättar att hon till att börja med vill komma upp i Tyresös damlag och sedan komma till en lite större klubb. Men målet är högre än så.

– Sedan vill jag upp till landslaget, det hade varit väldigt kul.

Skulle du själv säga att du är en bra fotbollsspelare?

Tyra funderar en sekund innan hon svarar.

– Ja, hyfsat, skrattar hon.

Hyllades av tränaren
Caroline Sjöblom och spelarna imponerades av Tyras insats under träningen.

– Det var svårt att se henne i gruppen, och det var som vår kapten Matilda Rosqvist sa, att hon gjorde ju alla övningar lika bra som alla andra. Jag stod och tittade var hon var någonstans, och hon smälte in så bra i laget. Hon skötte sig jättebra, säger Caroline och fortsätter hylla Tyras blick för spelet.

– Man såg med bollbehandlingen att hon inte passade bort en boll bara för att hon ville bli av med den, utan det var verkligen att hon hade orienterat sig. Så det var bra klass på henne!

Tyra erkänner dock att hon försökte spela lite bättre än vad hon brukar.

– Jag försökte höja nivån lite, för de är ju bättre och då försökte jag vara lite mer i deras nivå. Det är jag ju såklart inte, men jag försökte, skrattar hon.

_DSC2138 (kopia)

Skyttedrottningen tog henne under sina vingar
Tyra menar att det var enkelt att komma in och känna sig som en del av laget.

– De var väldigt snälla och förklarade för mig. I princip alla övningar var ju nya för mig, och där såg jag också vad som krävs.

Beskrivningen bekräftas av Caroline Sjöblom.

– Adelisa Grabus, vår skyttedrottning, tog henne direkt under sina vingar och frågade om hon ville köra en övning med henne, så det kändes jättebra.

Efter träningen passade Tyra på att fråga idolerna om tips på hur man ska lyckas som fotbollsspelare, och råden hon fick kommer hon bära med sig.

– De svarade att jag ska tro på mig själv och ta det som det kommer, inte stressa fram något. Alla utvecklas olika och därför ska jag ta det i min takt.

Fick tröjan signerad
Efter träningen följde Tyra med spelarna in i omklädningsrummet där hon överraskades ännu en gång.

– Jag fick en tröja med mitt namn och nummer åtta på, det nummer jag brukar ha. Sedan fick alla spelare i laget signa den, så det var väldigt kul.

Vad hon ska göra med tröjan har hon redan bestämt.

– Hänga upp den på väggen, säger hon glatt.

När klockan började närma sig halv sju satte sig Tyra i bilen för att åka hem till Tyresö. Med sig i bagaget hade hon, förutom nya träningskläder, också en upplevelse och ett minne för livet.

– Det var väldigt kul, inspirerande och lärorikt, och jag skulle gärna göra det igen. Men nästa gång vill jag spela med laget.

Ett drömmöte med andra ord.

 

IMG_5709

 

Läs mer om Drömmötet här