Svenska Spel

Poli: ”Det är helt fantastiskt att de orkar”

Maria Poli spelar anfallare i Älvsjö AIK. När hon inte spelar fotboll arbetar hon som konsultchef på ett bemanningsföretag som tillsätter sjukhusens behov av läkare och undersköterskor. Något som gjort att hon de senaste månaderna sett hur oviktig fotbollen är just nu.

I fjol spelade Maria Poli i Tyresö FF i division 1. Det blev 15 mål framåt och hennes sammanlagda målskörd på de senaste två säsongerna skrivs till 31 stycken. Därför blev hon ett viktigt tillskott när nykomlingen Älvsjö AIK byggde ihop truppen inför återkomsten till eliten. Men försäsongen blev betydligt längre än vad både laget och Poli hoppats på. Nu har laget precis samlats igen efter tre veckors ledighet.

– Det är skönt att vi börjat träna igen, men den känns så otroligt oviktig just nu. Det är, helt ärligt, svårt att hitta motivationen för man vet också att det är ganska ovisst när säsongen startar. Även om vi fått ett preliminärdatum den 31 maj så känns det som att det bör skjutas upp igen. Jag bor i Södertälje och det är många runt omkring mig här som gått bort och det känns ganska overkligt. Det är varken minnesstunder eller riktiga begravningar, säger hon.

Jag fick ett mail av en lagkamrat till dig som berättar att du jobbar med läkare och undersköterskor. Kan du inte berätta vad det är du gör?

– Jag har främst kontakt med sjukhus och landsting. Om de har behov av personal till exempelvis intensivvården så skriver de det till mig. I en bank av läkare som jag har frågar jag om de kan ställa upp. Sedan försöker jag pussla ihop de veckor som sjukhusen har behov av. Jag skickar ut cv:n till sjukhusen och så får de välja den personalen som passar bäst utifrån behov och kompetens. Tackar de ja så bokar vi boende och resor för läkare och undersköterskor. I vanliga fall sitter jag inne i Stockholm, men nu jobbar jag hemifrån.

Har efterfrågan ökat på de senaste månaderna?

– Det är så många som vill hjälpa till så jag behöver inte jaga på samma sätt som tidigare. Många ställer upp och gör allt vad de kan. Jag har pratat med läkare som jobbar hela helgen i Borås och sedan åker de upp till Stockholm och fortsätter jobba. Det är som att de jobbar dag och natt. Många i samhället gör allt de kan för att hjälpa till och jag ser upp till varenda läkare och all annan sjukhuspersonal. Det är helt fantastiskt att de orkar.

För egen del, hur viktig blir fotbollen för dig i allt det här?

– Jag brinner för fotboll, lite för mycket tror jag. Jag kollar på fotboll konstant och prioriterar den högst hela tiden. Jag missar bröllop och andra tillställningar för att träna och spela match. Det har varit en jobbig omställning som jag fått jobba med. Det har hjälpt mig att jag jobbar med just det jag jobbar med. Jag ser vad som händer runt om i världen från nära håll. I nuläget är det viktigaste för mig att människor nära mig mår bra, allt ifrån lagkamrater till familj och släkt. Är det så att jag inte få se fotboll på ett år så får det vara så. I början var det skitjobbigt att inte kunna spela eller titta på fotboll, men de tre veckorna vi var lediga gjorde mig gott och fotbollen är inte lika prioriterad i nuläget. Men när jag är på träning försöker jag peppa mina lagkamrater och ge allt jag kan, men den är lite mindre prioriterad om man ser i ett större perspektiv.

Hur såg de tre veckornas ledighet ut?

– I början var alla i laget ganska ledsna och vi försökte sätta ihop egna träningar under ledigheten, men vi fick strikt nej av ledningen. Men nu känns det som att alla tar det mycket mer på allvar. Träningsprogrammet vi fick till vår egenträning var otroligt ”försäsongigt”. Väldigt hårda träningar ute eller på gymmet.

Och så fortsätter ni på det sättet nu när ni kommit igång igen?

– Det är som att vi startat en ny försäsong och det tar definitivt på psyket, men att jag jobbar med det här gör att jag kan se att det finns så mycket annat som är viktigare än fotbollen. I förhållande till det blir den extra försäsongsträningen inte så jobbig.

Men det är ändå tufft att motivera sig?

– Det har varit svårt att hitta motivationen första veckan och det lär bli tufft lite då och då om serien inte sätter igång. Men jag kommer tillbaka till att egentligen gör vi ju det här för att vi tycker fotboll är kul. Vi får värdesätta att vi får ses och göra det vi älskar. Det gör det bättre och gruppen känns positiv.

FOTO: alvsjoaik.se