Svenska Spel

Milton firar SM-guld med försäsongsträning

I söndags vann Pernilla Milton SM-guld i Futsal med IFK Göteborg. Hon arbetar hemifrån med sitt jobb som säljare för Kopparbergs/Göteborg och förbereder sig samtidigt för Elitettan med nykomlingen Alingsås FC.

I fjol föll Pernilla Milton ur OBOS Damallsvenskan tillsammans med Kungsbacka DFF. Inför årets säsong föll klubbvalet istället på Alingsås FC för anfallaren. Milton och klubben har förberett sig hårt för det första året i Elitettan, men med ett virus som fått hela fotbollsvärlden att stanna upp är det svårt att veta när säsongen drar igång. Och hur den eventuella fortsatta försäsongsträningen kommer se ut.

– Hittills har vi kört lagträningar och det har fungerat bra. Vi har bara fortsatt och jobbat på precis som vanligt, men våra tränare är i full gång med att se om vi ska göra några förändringar, säger Pernilla Milton.

Du har kombinerat förberedelserna för Elitettan med avslutningen av Futsal-ligan. Hur har det fungerat?

– Vi säkrade SM-guldet med IFK Göteborg i söndags, så det har gått bra. Jag har alltid älskat att spela inomhus och efter min knäskada i fjol är jag superglad att det överhuvudtaget går. Det är så kul att bara kunna köra på och känna att kroppen fungerar.

Ni vann SM-finalen mot GAIS med 2-0 efter förlängning. Påverkade det glädjen på något sätt att matchen spelades inför tomma läktare?

– Det var tråkigt att vi inte fick dela finalen och glädjen med våra supportrar och våra nära och kära. Men vi var glada, vann SM-guld och livet lekte ändå. Vi fortsätter fira, men nu är den säsongen slut och det är lite oklart hur upplägget blir på fortsättningen. Just nu har vi ledigt tills det att vi hör något annat.

Och då ligger ditt fokus fullt ut på Alingsås FC och Elitettan igen?

– Ja, vi förbereder oss så gott vi kan. Vi har haft mycket gymträning och det kan bli så att vi fortsätter med det ett tag till. Men ingenting är bestämt ännu. Vi får ju se vad som händer med starten av säsongen och hur det påverkar oss.

Ni har kört på som vanligt med träningar, men det måste ändå vara vissa saker som är annorlunda nu?

– Så är det ju. Vi följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer och råd. Inga handskakningar, varken på träningar eller matcher. Det är viktigt att vara noggrann med handhygienen och se till att man inte kommer till träning om man är hostig eller sjuk. Vi försöker hålla igång de viktiga dagliga aktiviteterna och våra tränare håller koll på att vi inte gör någonting som vi inte ska göra.

Ni har ju i princip en hel försäsong i kroppen. Om det skulle bli så att säsongspremiären drar ut på tiden; hur lägger man om träningen då?

– Det är en fråga som våra tränare får sätta sig ner och prata om. Men det är klart att kroppen behöver återhämtning och skulle serien skjutas upp så vore det nog bra med lite vila. Vi har ju lagt upp försäsongen för att vi ska vara redo till premiären i början av april.

Om premiären skulle skjutas fram; finns det någonting positivt i det?

– Jag är en positiv människa så jag försöker hitta positiva saker i allt. Vi har många spelare som spelat på högre nivå, men jag tror det kommer vara viktigt för oss som nykomlingar att sätta fasta situationer. Jag upplever att de hörnor och frisparkar är det som sticker ut mest och blir bättre när man kommer uppåt i seriesystemet. Vi kan få extra tid att träna på det och det är väldigt bra för oss. Vi kan bli bättre på att försvara frisparkar emot oss, bli vassare framåt, bli starkare i box och så vidare. Vi har lagt tid på det, men lite extra tid skulle inte skada.

Någonting negativt då? Bortsett från att det blir ännu längre tid till tävlingsmatcher?

– Det är klart vi vill att serien ska dra igång. Ovissheten är det tuffa och fotbollen brukar ju komma i första hand. Men nu är det hälsan som är viktigast och då blir fotbollen sekundär. Även om vi såklart vill spela fotboll och vi är taggade för seriepremiär så är det ju en kris som pågår och då hamnar fotbollen inte överst på listan.

FOTO: Bildbyrån