Svenska Spel

Kjellander: ”Stämningen överlag påverkas helt klart”

I en intervju med Svarta Rubriker pratar AIK:s Kajsa Kjellander om hur hon och hennes lagkamrater påverkas av den pågående krisen.

Det är en annorlunda tid i svensk fotboll. När premiärmatcherna i våra högsta serier precis skulle varit avklarade står vi istället helt utan fotboll. För spelarna fortsätter försäsongsvardagen lite längre än vanligt och i AIK försöker man inte göra så stor skillnad på träningsupplägget, men vissa förändringar görs i samband med att laget samlas.

– Träningarna försöker vi hålla som vanligt. De ser helst att vi kommer dit ombytta och klara så vi kan ses direkt ute på planen. Vi ska minimera tiden i omklädningsrummet så mycket som möjligt, säger Kajsa Kjellander till Svarta Rubriker.

Att spelarna påverkas och att motivationen emellanåt tryter råder det inget tvivel om, men Kjellander och hennes lagkamrater försöker hålla modet uppe.

– Jag tror vi påverkas ganska mycket. Man försöker göra det bästa av situationen hela tiden men det är väldigt underligt att behöva inleda en andra försäsong, bara det blir en jättekonstig omställning. Man har slitit hela vintern och så kommer det här. Det blir kanske inte seriestart förrän i juni, och då har vi en säsong framför oss som kan gå ut över hela november. Stämningen överlag påverkas helt klart, säger hon.

Spelarna reagerar och påverkas på olika sätt av det som händer och man försöker stötta varandra så gott det går.

– Vi försöker hela tiden ha en öppen miljö. Det var Matilda Rosqvist som tog upp det med laget. Hur vill vi att klimatet ska vara? Ska vi kunna prata öppet om det här? Är det vissa som blir stressade av det? Vi kom fram till att det är bra att prata om det och finns det någonting man vill säga eller påpeka så ska man få göra det. Det ska vara ett fritt klimat men ändå med stor hänsyn till andra såklart, säger Kjellander.

Och precis som spelarna i truppen så ställer klubben upp om någon behöver behöver extra stöd. Dessutom har den uppskjutna premiären gjort det lite öppnare och enklare för spelare som vill träffa nära och kära.

– De (klubben) har ju tagit upp att vi kan prata med dem ifall det är så att vi blir oroliga och om det stör oss mentalt och psykiskt, då finns det möjlighet att prata med någon. Sen har vi ju minskat tiden i omklädningsrummet, så man kan känna en trygghet i att inte behöva umgås för många på en liten yta. Det finns spelare som har satts i karantän av säkerhetsskäl, inte för att de är smittade utan för att säkerställa att det absolut inte är någonting. Spelare får åka hem om de vill umgås med familj i det här tiderna, så det är inte lika strikt som det kanske hade varit under en vanlig säsong.

FOTO: Bildbyrån