Svenska Spel

Grabus känner sig hemma i AIK

Anfallaren Adelisa Grabus anslöt till AIK från Växjö DFF inför den här säsongen. Hon ser sig som en poängspelare och har målen högt satta, både för sig själv och för AIK, inför Elitettan 2020.

Att ta steget från OBOS Damallsvenskan till Elitettan när man är 23 år gammal kan låta som ett steg ner i karriären, men inte för Adelisa Grabus. Hon hade flera alternativ att välja på inför säsongen, men efter flera skadedrabbade säsonger är hon övertygad om att hon tagit rätt beslut.

– Jag kände att jag ville spela i Elitettan den här säsongen för att hitta motivationen och för att komma tillbaka till mitt yttersta jag igen. Och då kändes AIK och Elitettan helt rätt. Det har bara gått två månader, men jag känner redan hemma här. Jag tror mycket av det har att göra med att folk bryr sig om AIK. Folk vet vilka AIK är, säger Grabus.

Efter att ha slutat fyra i Elitettan i fjol satsar AIK på att ta klivet upp till OBOS Damallsvenskan 2021. En målsättning som rimmar väl med Grabus egen.

– Min målsättning är att ta mig tillbaka till Damallsvenskan och det vill klubben också göra. Det vore konstigt om vi inte gjorde det. För egen del handlar det om att få spela kontinuerligt och hålla mig skadefri. För laget och klubben handlar det om att aldrig vara nöjda. Vi måste tänka på att alla matcher är lika tuffa och att vi i princip måste vinna varje match för att klara vår målsättning, säger hon.

Skador har tyvärr förstört mycket av Adelisa Grabus fotbollskarriär. Efter debuten i den högsta serien med KIF Örebro 2013 har hon fått flera säsonger spolierade av bland annat ett diskbråck och av två korsbandsskador.

– Nu har jag spelat sedan i somras och lyckats hålla mig skadefri. Det känns bra och jag tänker inte på riskerna när jag spelar längre. Jag försöker bara njuta för stunden och hålla mig skadefri.

Att ha haft ett helt skadefritt halvår har också gjort att de stora framtidsdrömmarna  kommit tillbaka. Adelisa Grabus har gjort både U17- och U19-landskamper och var bland annat med när U17-landslaget tog sig hela vägen till EM-final 2013.

– Jag drömmer fortfarande om att spela i landslaget och att någon gång få spela i England. Då krävs det att jag gör fler poäng och ser till att min egen lägstanivå blir högre. Och givetvis att håller mig undan från skador, säger hon.

Just den egna poängskörden är en stark drivkraft inför årets säsong i Elitettan.

– Jag vill synas genom poäng. Det behöver inte bara vara mål utan kan vara framspelningar också. Jag vill vara en bidragande orsak till en stark offensiv och siktar på att vinna poängligan i AIK. Och eftersom vi siktar på att ta oss upp får det bli poängligan i hela serien.

Grabus är bara 23 år, men känner sig redan rutinerad. Hon debuterade i OBOS Damallsvenskan som 16-åring 2013 och tror erfarenheten och rutinen från tiden i KIF Örebro och Växjö DFF blir viktig, både för henne och för laget. Men hon tror också att andra bitar från hennes karriär kan inspirera den unga AIK-truppen.

– Erfarenheten är jätteviktig, men jag tror att jag kan vara en inspiration för yngre spelare på andra sätt också. De kan titta på mig och se att det går att ta sig tillbaka till fotbollsplanen även om man åker på tuffa skador, säger hon.

Sedan hon kom till AIK har bredden på ungdomssidan imponerat henne. Många spelare i truppen kommer från de egna leden och Adelisa Grabus tror att den bredden är viktig om AIK i framtiden ska kunna nå sitt mål om att etablera sig i OBOS Damallsvenskan.

– Ungdomsverksamheten är jättestark. Jag är imponerad av våra unga spelare som kommit upp från ungdomslagen och det finns hela tiden möjlighet att plocka underifrån. Fördelen med AIK är också att klubbnamnet lockar spelare utifrån, både unga och mer etablerade. Det skiljer sig mycket från klubbarna jag varit i innan och är en fördel för oss, säger hon.

Och trots att Adelisa Grabus alltså bara varit i AIK i två månader har hon redan hittat rätt. Hon gjorde mål i tävlingsdebuten mot Djurgården och kan se sig själv i AIK under lång tid framöver. Om förutsättningarna är rätt.

– Trots att jag inte är från Stockholm så är det speciellt att dra på sig den svarta tröjan. Jag tycker det är lite coolt att spela här och jag ser mig själv spela i AIK efter den här säsongen också. Men det måste vara tydliga målsättningar från klubben och jag vill sikta högt. Jag vill inte att vi ska vara ett jojo-lag som pendlar mellan högsta och näst högsta serien. Men just nu  trivs jag jättebra här och hoppas det fortsätter så i framtiden också, säger hon.

FOTO: Bildbyrån