Svenska Spel

Försäsongssnack med Karl Fremdling, Bollstanäs SK

Fotboll, Dam, Elitettan, Sirius
Foto: Bildbyrån

Hur känns det för dig här på försäsongen?

– Förutsättningarna som kommunen erbjuder fotbollsmässigt är tyvärr inte anpassade för elitverksamhet. Vi saknar bla. en uppvärmd konstgräsplan, så med en kall och snörik vinter som denna har våra möjlighet till fotbollsträning begränsats till 1,5 timme i veckan på Bosön. Vi har istället fått fokusera på att förbättra spelarnas styrka och uthållighet i vårt gym på Bollstanäs IP och på gångvägarna i Bollstanäs.

Beskriv en vanlig vardag på försäsongen

– För en tränare så är vardagen på försäsongen den samma som under säsong. Man har gjort en analys som kanske är lite mer långsiktig under uppbyggnadsperioden än under tävlingssäsong. ʺVadetʺ bestäms, träningsinnehåll planeras och dokumenteras så att övriga ledare vet hur träningen ska se ut och vad som förväntas av dem. När spelarna anländer får de information om vad vi ska träna på och varför. Träningen genomförs av proffsiga individer som brinner för att bli bättre fotbollsspelare. De borrar ner huvudet och kör, trots att träningen ofta är tung och mindre rolig på en snöig och hal gångväg i januari än på en grön matta i maj. Spelarnas inställning och drivkraft är fantastisk och man känner sig verkligen priviligierad att vara tränare.

Vad har ni för stämning i truppen?

– Vi har en mycket god stämning i truppen. Vi har många unga spelare men även några äldre kulturbärare som sätter nivån på träningar och i omklädningsrum.

Har du någon/några spelare som har visat framfötter extra mycket de första träningarna?

– Jag tycker att de flesta i laget har bra drivkraft. Jag utgår ifrån att de unga spelarna kommer att ta kliv i sin utveckling. Ingen nämnd ingen glömd.

Vem tycker du att vi ska hålla ögonen på lite extra under säsongen 2015?

– Om jag ska nämna en spelare så blir det allroundspelaren Malin Engdahl som är väldigt viktig för laget oavsett vilken position hon spelar på.

Vilken match kommer bli roligast samt tuffast att spela i år?

– Då jag tidigare tränade IK Sirius så blir de matcherna naturligtvis lite speciella.

Vad vill ni spela för fotboll med den truppen ni har i år?

– Först och främst så kommer det vara viktigt för oss med ett bra försvarsspel. Anfallsspelet kommer att anpassas efter spelarnas egenskaper.

När du kollar på en spelare, vad är det första du kollar på?

– 1:a Karaktär, 2:a speluppfattning, 3:e  teknik och 4:e spelförståelse. I den ordningen.

Vilken placering tror du att ni kommer ha till sommaruppehållet samt när säsongen är avslutad?

– Jag avböjer att tippa på den tack.

Nu får du skicka en hälsning till alla de tjejer som drömmer om att spela i Elitettan

– Om du vill nå spel i Elitettan eller högre så måste du ha en stark inre drivkraft men även disciplin för att få ihop livspusslet med skola eller arbete. Jag ger alla spelare rådet att träna så mycket de kan på egen hand utöver den rationella klubbträningen. Egen träning kan bestå i styrka, uthållighet eller tekniska moment. Men brinner du för fotboll så är satsningen väl värd. Når du Elitettan så är dina lagkamrater precis lika hängivna som du själv och sätter fotbollen som nummer 1.

Tack Karl för intervjun och lycka till!

Skribent: Anton Vallgren