• Huvudsponsor
    Presenting partner
Lördag Lör 29 Oktober Okt
Söndag Sön 30 Oktober Okt
Lördag Lör 5 November Nov
Lördag Lör 1 April Apr
Söndag Sön 2 April Apr
Lördag Lör 15 April Apr
Söndag Sön 16 April Apr

Matchbladet – Inför omgång 23

13 oktober 2022 19:45
Elitettan

Den 23:e omgången av Elitettan står för dörren. Vad spelar ditt lag för under slutskedet av säsongen? Här hittar du förutsättningarna inför helgens matcher?


Fredag 19.00 Alingsås FC – Lidköpings FK

Mycket står på spel när tabellfyran tar emot -femman i ett hett västgötaderby. LFK blandar sig, vid seger, i toppstriden på allvar. Samtidigt innebär en hemmaseger att AFC hänger på i toppen och att Lidköping nästintill hakas av. Tolv poäng återstår att spela om och varenda ett är viktigt i kampen om att nå topp 3.

Alingsås har vidderligen åtta raka matcher utan förlust och säkrade DM-guldet i Västergötland genom att slå Bergdalen i finalen tidigare i veckan. Men tre raka kryss gör att de grönklädda nu är utanför topp 3. Lars-Petter Björk, lagets tränare menar att man kan se formen på två olika sätt.

– Vi har åtta raka utan förlust, så kan man se på det. Samtidigt kan man också se det som att vi tappat lite fart i trepoängarna med. Det är svårt det där, omgång 20 och 21 kan ju vara antingen de omgångarna vi ser tillbaka på och grämer oss över, eller som vi vinner avancemang på, säger han till Alingsås Tidning efter krysset mot IK Uppsala innan landslagspausen.

För LFK är formen bättre. Fyra raka segrar har gjort att man bara är fyra poäng från en kvalplats till OBOS Damallsvenskan. Mötet med Alingsås blir den första av fyra eventuella finaler för att komma ikapp lagen ovanför.

Lagen har mötts vid två tillfällen tidigare i år. I seriespelet vann Alingsås med 2-0 och i kvalet till Svenska Cupen blev det 4-1 till AFC. Kan LFK vinna här och närma sig lagen ovanför eller blir det Alingsås som jublar?

Lördag 14.00 Gamla Upsala SK – IFK Norrköping

GUSK har säkrat kontraktet och nykomlingen kan spela utan press under de avslutande fyra omgångarna av Elitettan. För IFK Norrköping är det segrar som gäller för att ta en av de tre platserna i toppen. Peking är just nu trea, på samma poäng som tvåan IK Uppsala och fyran Alingsås. Det mesta tyder på att det blir superjämnt hela vägen in i mål. Ett lag tar en direktplats till OBOS Damallsvenskan, ett får kvala och ett får ta nya tag i Elitettan nästa säsong.

Ebba Sjögren, IFK Norrköpings innermittfältare, har missat hela säsongen efter en korsbandsskada. Nu närmar hon sig full träning och hon har full tro på sitt lag inför slutspurten.

  • Det är jäkligt jämnt... men nånstans tror jag på oss. Jag tror vi har kyligare nerver än de andra lagen, säger hon till Norrköpings Tidningar.

Lördag 15.00 Jitex BK – Team TG

Team TG har tagit fyra poäng på de tre senaste matcherna och har två poäng till godo ner till nedflyttningsplats och Bergdalen. Nu väntar ett Jitex som har en poäng på de tre senaste och kommer lsuta någonstans i mitten av tabellen. Kan TG ta en ny skalp och närma sig nytt kontrakt?

Lördag 15.00 Sundsvalls DFF – IK Uppsala

Sundsvalls seger mot Bergdalen senast var otroligt viktig. Det skiljer nu fem poäng ner till boråsarna med fyra omgångar kvar att spela. Nu ställs man mot ett Uppsala som jagar en direktplats till OBOS Damallsvenskan, men som har tre raka matcher utan seger. Pressen är större på Uppsala att ta poängen, klarar man trycket?

Lördag 15.00 Växjö DFF – Mallbackens IF

Växjös fina form har gett åtta poängs marginal i toppen av tabellen och faktum är att, om resultaten går rätt,, kan smålänningarna bli klara för avancemang redan i helgen. Då krävs seger mot Mallbacken samtidigt som de tre jagande lagen bakom förlorar. Senast Växjö släppte in ett mål i Elitettan var den sjätte augusti och senast man tappade poäng var den elfte juni. Elva raka segrar har satt laget i en fin position inför avslutningen och det här försprånget borde man inte kunna tappa, eller?

Mallbacken är tabellsexa och kommer att sluta någonstans i mitten av tabellen. Värmlänningarna har tre raka utan seger och mot Växjö i våras blev det förlust med 1-0. Kan man vända sin nedåtgående formkurva?

Lördag 15.00 Älvsjö AIK – Bergdalens IK

Bergdalen jagar febrilt för att ta sig över nedflyttningsstrecket. Just nu är det två pinnar upp till Team TG på säker mark. En seger här är nästintill ett måste för boråsarna, som avslutar säsongen med möten med tre av topp fyra-lagen.

Älvsjö tog säsongens andra seger när RIK Karlskoga besegrades med 6-3 i den senaste omgången. Det innebär att de fortfarande finns en teoretisk chans till att hålla sig kvar. Men då krävs fyra raka segrar och att lagen ovanför tappar massor av poäng och släpper in många mål.

Vilket lag vinner måstematchen?

Söndag 14.00 IFÖ Bromölla – RIK Karlskoga

IFÖ Bromölla gör en stark säsong som nykomling och säkrar kontraktet med en seger här. Formen är fin och laget har två raka segrar. Samtidigt slog man RIK Karlskoga med 4-1 i juni. För Karlskoga krävs poäng efter förlusten mot Älvsjö senast. Man har elva pinnar upp till Team TG och enda chansen på nytt kontrakt är segrar i de fyra återstående matcherna.

Missa inte: Toppstriden och bottenstriden är höginressant och i princip alla matcher påverkar i båda delar av tabellen. Se så mycket du kan!